Stomatološke usluge

Protetika i estetska stomatologija

Dental Family

Protetika i estetska stomatologija

U domenu protetike i estetske stomatologije naša ordinacija može da vam ponudi širok dijapazon najrazličitijih terapeutskih rešenja, kako biste unapredili Vaš osmeh ili nadoknadili nedostatak jednog ili više zuba.

Metalno-keramičke krunice

Metalno-keramičke krunice su do skora bile najrasprostranjeniji vid terapije u lečenju nedostatka jednog ili više zuba. Kao osnovu imaju jezgro od metalnih legura preko kog se nanosi nekoliko slojeva keramike u odabranoj boji zuba. Poseduju dobra mehanička svojstva i estetski su zadovoljavajuće. Medjutim, zbog prisustva metalnog jezgra, nemaju odgovarajuću transparentnost i onemogućeno je prelamanje svetlosti, pa su ih estetski nadjačale bezmetalne krunice.

Prednosti bezmetalnih krunica

U odnosu na ostale zubne nadoknade, bezmetalne krunice obezbedjuju, pre svega, najprirodniji izgled, harmonično uklapanje sa izgledom preostalih prirodnih zuba, čemu doprinosi transparentnost i savršeno prelamanje svetlosti. Takodje, bitan momenat u odabiru ovog vida terapije igra i dugotrajnost samog rada kao i očuvanje mekog tkiva oko zuba koje potiče iz potpuno drugačijeg tehničkog pristupa u okviru brušenja zuba. 

Rub krunice i zubna supstanca

Rub krunice se nalazi u nivou desni, što blagotvorno utiče na meka tkiva, dok nedostatak metala u okviru nadoknade, onemogućava pojavu sivog ruba, koji se može javiti kod metalokeramičkih nadoknada kao posledica povlačenja desni u funkciji vremena. Treba napomenuti i uklanjanje zubne supstance, koji se ostvaruje tokom brušenja; kod bezmetalnih nadoknada zubna supstanca se uklanja u značajno manjoj meri, čime se štede zubna tkiva.

Rešite problem nedostatka zuba još danas.

Bezmetalne keramičke krunice predstavljaju najsavremeniji i estetski najučinkovitiji metod nadoknade jednog ili više zuba. Ove krunice su u potpunosti izradjene od keramike i indikovane su u zbrinjavanju krezubosti kako prednjeg tako i bočnog segmenta vilice.

Materijali koje koristimo

Materijali koji se najčešće koriste u izradi ovih nadoknada su cirkonijum keramika i litijum-disilikatna keramika. Odlikuju ih svojstva slična staklu poput transparentnosti i mogućnosti prelamanja svetlosti, ali istovremeno i otpornost slična prirodnim zubima. Cirkonijum keramika se naročito odlikuje izraženim mehaničkim svojstvima pa je najčešće indikovana u izradi bočnih mostova, dok je litijum-disilikatna keramika neprikosnovena u estetici koju pruža.

Prednosti naših materijala

Možda najznačajnija osobina materijala koje koristimo jeste njihova biokompatibilnost i blagotvorno dejstvo na okolna tkiva, koja praktično nemaju reakciju na postavljanje ovih nadoknada ili je ona minimalna. Visokoispolirana površina keramike onemogućava nakupljanje zubnih naslaga, što dodatno doprinosi dugotrajnosti nadoknade i povoljnoj reakciji okolnih tkiva.

Pregled, dijagnostika i plan terapije su besplatni, ukoliko se koristi neka od stomatoloških usluga.